Blog

Zelf pensioen opbouwen

“Start vandaag en geef je geld de tijd om te groeien”

Als ondernemer of zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen inkomen. Maar ook als je in loondienst werkt is het verstandig om eens in je pensioeninkomen te duiken. Vaak hebben mensen het veel minder goed geregeld dan ze verwachten. De pensioenregelingen zijn de afgelopen jaren steeds soberder geworden, met als gevolg dat jij later veel minder te besteden hebt dan je zou willen. Tegenwoordig wordt het opbouwen van een pensioen inkomen steeds meer je eigen verantwoordelijkheid.

Wanneer WIL je met pensioen?

Een belangrijke vraag die jezelf moet stellen. Want waarom ga je met pensioen als je de pensioenleeftijd hebt bereikt? Misschien wil je wel eerder stoppen met werken (of later). Mensen zijn vaak geneigd om de gebaande paden te volgen, terwijl je hierin de vrije keus hebt. Je moet je alleen goed voorbereiden, want; hier heb je geld voor nodig. Een adviseur kan je hierbij helpen. Zo krijg je bijvoorbeeld inzicht in hoeveel geld je nodig hebt. Ook geeft een adviseur je de juiste handvatten om je doel te realiseren, zodat jij het leven kunt leiden dat je wilt leiden.  

5 manieren om zelf pensioen op te bouwen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen. De belangrijkste tip: Begin! Het maakt niet uit welke manier(en) je kiest, als je maar ergens start. Voor sommige mensen is het zelfs even wennen om te sparen. Maar realiseer je dat alle kleine beetjes helpen. En hoe eerder je begint, hoe meer tijd je geld heeft om te groeien.

1. Vrij sparen

Je kunt zelf zel eenvoudig een kapitaal sparen door een spaarrekening te openen en daar periodiek een bedrag op te storten. Voordeel is dat je volledig vrij bent om te doen wat je wilt met je geld, dit kan echter ook een nadeel zijn. Want het kan heel verleidelijk zijn om dit geld te besteden aan iets anders. Een ander nadeel is dat zodra je totale vermogen boven de € 30.000,- komt ga je hierover vermogensbelasting (box 3) betalen. Bij de huidige lage spaarrentes betaal je dan meer belasting dan je aan rente ontvangt.

2. Beleggen

Een andere optie is om je geld te beleggen. Het rendement op de lange termijn is vaak hoger dan bij sparen, waardoor je meer vermogen opbouwt. Heb je onverwacht geld nodig? Dan kun je de beleggingen verkopen en vrij over je geld beschikken. Beleggen is niet zonder risico. Het is ook mogelijk dat je minder kapitaal opbouwt dan je verwacht.  

3. Lijfrentespaarrekening (banksparen)

Bij deze vorm van pensioensparen stort je periodiek een bedrag op een lijfrentespaarrekening. Bereik je de AOW-leeftijd dan kun je van het bij elkaar gespaarde bedrag een lijfrente aankopen (soort pensioenuitkering), deze keert het bedrag in termijnen aan je uit. Doe je dit op de juiste manier, dan levert je dit een belastingvoordeel op. Belangrijk hierbij is dat je voldoet aan de voorwaarden. Omnis helpt je hier graag bij.

4. Aanvullend sparen in je pensioenregeling

Heb je een pensioenregeling bij je werkgever? In veel gevallen is het mogelijk om zelf bij te sparen tot een bepaald bedrag. Een vrij eenvoudige manier om direct extra pensioen op te bouwen. Benieuwd of dit voor jouw mogelijk is? Vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden.

5. Aflossen op je hypotheek

Het hebben van geen of lage maandlasten geeft je financiële ruimte om van te leven.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Marthijs Kuipers.

Over dit bericht

Verschenen

3 november 2020

Categorie

  • Algemeen

Geplaatst door:

Omnis