Blog

Stijgende rente. Wat nu?

De eerste maanden van dit jaar is de hypotheekrente flink gestegen. Begin dit jaar kon je de hypotheekrente bij de meest gunstige condities voor twintig jaar vastzetten tegen 1,20%. Tegenwoordig is dit al 2,51%. Dat is meer dan een verdubbeling in vier maanden tijd.

Of de hypotheekrentes in 2022 nog veel verder stijgen, is in belangrijke mate afhankelijk van wat de Europese Centrale Bank (ECB) gaat doen. Er wordt verwacht dat men de monetaire steun zal afbouwen om de hoge inflatie af te remmen en mogelijk een renteverhoging eind van het jaar.

Er is echter nog veel onzekerheid over het verloop van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de wereldeconomie. Daarnaast zijn de Europese landen gewend geraakt aan ‘goedkoop geld’. Een hogere rente van de ECB heeft direct invloed op de betaalbaarheid van de staatsschuld. En dus is voorzichtigheid voor de ECB geboden.

Ook al is de rente de laatste tijd flink gestegen, historisch gezien zijn de rentes nog steeds laag. Er zijn daarom nog steeds voldoende mogelijkheden om jouw woonplannen te realiseren. We adviseren je wel goed te laten doorrekenen wat je mogelijkheden zijn. Door een rentestijging daalt namelijk het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een aankoop of verbouwing.

Met de huidige hoge energietarieven is verduurzamen van de woning een veel besproken onderwerp. Veel banken bieden een speciale extra lage rente aan voor het verduurzamen van je woning. Hierdoor is het voor veel huishoudens interessant om te investeren in isolatie, zonnecellen, warmtepomp, etc. Wil je verhuizen, verbouwen of verduurzamen neem dan contact met ons op en we rekenen samen met jou uit wat je mogelijkheden zijn.

Over dit bericht

Verschenen

22 april 2022

Categorie

  • Algemeen

Geplaatst door:

Omnis