Blog

Kansen voor starters op de woningmarkt 

Is het kopen van een woning voor een starter nog wel haalbaar? Jazeker! Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Sterker nog, wellicht is het nu een goed moment om je slag te slaan op de woningmarkt. 

Een starterswoning? Dan denk je al snel aan torenhoge prijzen en weinig aanbod. Maar de woningmarkt is behoorlijk afgekoeld. De gemiddelde verkoopprijs van een woning daalde in de afgelopen 12 maanden met maar liefst 8%. En daarmee daalde ook het gemiddelde hypotheekbedrag. Deze trend lijkt zich voort te zetten en kan leiden tot meer betaalbare woningen voor starters. Bovendien staan er meer woningen te koop. Het aanbod is bijna verdubbeld. Er is dus ook nog eens meer keuze! Dit komt onder andere doordat veel huurwoningen momenteel te koop worden aangeboden. 

Minder aflossing, meer rente

Ondertussen is de rente gestegen, maar deze is met ruim 4% nog altijd aan de lage kant. En omdat de prijzen dalen, betaal je weliswaar een iets hogere rente, maar over een lager hypotheekbedrag. Toen de rente historisch laag was (rond de 1,5%), bestond het overgrote deel van de maandlasten uit aflossing en nu is het grootste deel rente. En juist die rente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! 

Mogelijkheden om je op weg te helpen

En is je inkomen (nog) niet voldoende om een woning te kunnen aankopen, weet dan dat er meerdere mogelijkheden zijn om je te helpen:

 • Vrijstelling overdrachtsbelasting
  Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting voor een woning tot maximaal €440.000. Dat scheelt 2% van de koopsom.
 • Schenking
  Je ouders of iemand anders mogen dit jaar €28.947 schenken voor de aankoop van je woning.
 • Garantstelling
  Je ouders kunnen garant staan voor jou. Handig als je inkomen nog gaat groeien en je op termijn de hypotheeklasten helemaal zelf kan dragen.
 • Nationale Hypotheek Garantie
  Een financieel vangnet bij betalingsproblemen en een aantrekkelijke korting op de rente. 
 • De Familiehypotheek
  Geld lenen bij je ouders of een ander familielid.
 • De starterslening
  In sommige gemeentes is het mogelijk een starterslening aan te vragen. Dit bedrag komt boven op de maximale hypotheek als het huis duurder is dan het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Ga als starter dus gewoon door met het zoeken naar een geschikte woning. Misschien kun je die, met behulp van één of meerdere van bovenstaande mogelijkheden, nu wel kopen terwijl het een jaar geleden nog onmogelijk leek. Het is wel belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan!

Wat Omnis voor jou kan betekenen?

We beginnen met bij het begin en brengen jouw financiële mogelijkheden en hypotheekmogelijkheden in kaart. We leggen je haarfijn uit wat er allemaal komt kijken bij de aankoop van een woning. En natuurlijk laten we je zien hoe je er nu financieel voor staat en wat er allemaal wijzigt als je een huis hebt gekocht. En héb je dan een huis gekocht? Samen regelen wij uiteraard een passende hypotheek.

Wil je nu al weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Over dit bericht

Verschenen

19 april 2024

Categorie

 • Algemeen

Geplaatst door:

OmnisAdmin