Blog

Investeren in een duurzaam huis

Wil jij net als vele andere iets doen aan de verduurzaming van je woning? Goed idee! Je huis energiezuiniger maken heeft veel voordelen.

  • Besparing op energiekosten
  • Waardestijging van je woning
  • Korting op je hypotheekrente
  • Verbetering van je energielabel

Maar hoe pak je dit financieel gezien aan? Wij hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet.

4 manieren om energiebesparende maatregelen te financieren.

1. Spaargeld gebruiken

Dit kan een slimme investering zijn. De spaarrente is op dit moment heel laag. Met de juiste energiebesparende maatregelingen bespaar je mogelijk meer dan je nu aan rente ontvangt. Belangrijk is wel om de juiste afweging te maken, een adviseur kan je daar bij helpen.

2. Hypotheek verhogen

Veel banken bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Huizenkopers die willen verduurzamen kunnen tot 106% van de waarde van de woning lenen.  Vaak kun je de volgende energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek: HR-ketel, warmtepomp, zonneboiler, zonnecellen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ beglazing.

De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of je het bedrag daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Bovendien zal de bank je vragen om aankoopnota’s.

3. Consumptieve lening

Een persoonlijke lening die je gebruikt voor energiebesparende maatregelingen is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar, net als je hypotheek. In sommige gevallen is het aangaan van een persoonlijke lening qua kosten een stuk voordeliger dan het verhogen van je hypotheek. Je adviseur zal altijd een vergelijking voor je maken, zo weet je zeker dat je de juiste keuze kunt maken.

4. Duurzaamheidslening, energiebespaarlening of groene leningen

Dit zijn leningen vanuit bepaalde fondsen die het investeren in een duurzame woning aantrekkelijk willen maken.

  • Energiebespaarlening; wordt verstrekt vanuit Het Nationaal Warmtefonds. Kijk voor meer informatie op www.ikbespaarslim.nl.
  • Duurzaamheidslening; worden regionaal aangeboden. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl of jouw woonplaats de lening aanbiedt.
  • Groene leningen; een persoonlijke lening speciaal voor duurzame investeringen in je woning. Deze leningen zijn vaak net iets voordeliger dan de normale consumptieve leningen.

Meer weten?

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren. Vraag jij je af welke het beste is voor jouw persoonlijke situatie? Neem dan snel contact met ons op.  

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Geert Waterlander.

Over dit bericht

Verschenen

18 juli 2024

Categorie

  • Algemeen

Geplaatst door:

Omnis