Blog

Aflossingsvrij aflossen, ja of nee?

Het is je vast niet ontgaan, zeker niet als je zelf een aflossingsvrije hypotheek hebt. Banken en de overheid dringen de laatste jaren flink aan op het belang van aflossen. De reclamecampagnes spelen in op je gevoel, van aflossen word je blij. Maar geldt dit ook voor jou? En wat als je hier geen gehoor aan geeft, moet je dan straks ineens je hele hypotheek aflossen of je huis verkopen?

Geen paniek. Er zijn maar weinig mensen die direct in de financiële problemen komen door het hebben van een aflossingsvrije hypotheek.  Belangrijk is dat je je goed laat informeren. Zo kun je op tijd de juiste keuzes maken.

Inzicht geeft rust

Wil je de juiste keuze maken dan moet je eerst een realistisch beeld krijgen van je financiële situatie. Dit begint bij inzicht krijgen in hoe je er nu voor staat. Wat is je inkomen nu en hoe ziet je pensioeninkomen eruit? Hoe ziet het verloop van je hypotheek eruit. Wat zijn je plannen voor de toekomst? Wil je bijvoorbeeld blijven wonen, waar je nu woont? Alleen door inzicht te krijgen in je financiële situatie kun je beoordelen of je aflossingsvrije hypotheek toekomst bestendig is, ook als je straks bijvoorbeeld geen renteaftrek meer hebt.

Begin op tijd!

Vanaf je 57ste levensjaar houdt de bank rekening met je pensioen inkomen. Dit kan er voor zorgen dat je minder kunt lenen. Dit kan grote gevolgen hebben. Door je hypotheek op tijd onder de loep te nemen, kun je alvast een plan maken voor de toekomst. Zo kun je bijvoorbeeld vroegtijdig je hypotheek verlengen, zodat je weer 30 jaar vooruit kunt. Of een plan maken om je hypotheek (deels) af te lossen, zodat deze ook later betaalbaar blijft.

Aflossingsvrije hypotheek voor senioren

Je bent met pensioen en al je geld zit zoals ze dat vaak zeggen “in de stenen”. Je huis verkopen zie je niet zitten, je woont heerlijk en je maandlast is laag. Maar wat zou het fijn zijn als je wat extra geld in handen had om leuke dingen van te doen, nu kan het, nu heb je de tijd.

Een probleem waar veel senioren mee te maken hebben. De aflossingsvrije hypotheek biedt in dit geval uitkomst. Het geeft je de mogelijkheid om een deel van je overwaarde op te nemen tegen een lage maandlast. Er zijn banken die speciale constructies aanbieden, maar er zijn ook gangbare oplossingen.

Welke vorm het beste bij je past hangt af van je situatie en je wensen. Belangrijk is ook hier om eerst goed inzicht te krijgen in hoe je er nu voor staat. Een adviseur kan je helpen om de juiste keuze te maken die bij jou past.

Meer informatie?

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en twijfel je of je deze moet aflossen? Of wil je juist een aflossingsvrije hypotheek afsluiten voor extra financiële ruimte? Win eerst advies bij ons in. Als expert op het gebied van geldzaken kijken wij verder dan je hypotheek. Neem gerust contact op voor een afspraak.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Jeroen Doornbos.

Over dit bericht

Verschenen

2 december 2020

Categorie

  • Algemeen

Geplaatst door:

Omnis